Granola s čokolado in lešniki za zajtrk
Ste za granolo?
Hrustljavi kosmiči so za sladkosnede lahko popoln začetek dneva. Več kot 150 receptov za slastne jedi iz kar 14 vrst žita najdete v kuharski knjigi Čudovita žita.
Domača granola
Priprava: 15 minut, kuhanje 15 minut
Količina: za približno 800 g
125 ml medu
85 ml kokosovega olja
30 g kakava v prahu
1/2 žličke soli
200 g ovsenih kosmičev
200 g kuhane ajde
35 g bučnih semen
35 g sončničnih semen
100 g lešnikov, grobo sesekljanih
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. Med vlijemo v veliko skledo. Kokosovo olje stopimo nad kozico tople vode in ga primešamo medu. Nato dodamo še kakav v prahu in sol ter dobro premešamo.
V drugi skledi zmešamo ovsene kosmiče, ajdo, bučna in sončnična semena ter lešnike. Nato suhim sestavinam dodamo zmes iz medu, kokosovega olja in kakava ter dobro premešamo.
Mešanico enakomerno porazdelimo po dveh pekačih in jo razmažemo v tanko plast. Pekača postavimo v pečico in granolo pečemo 15 minut. Pekača nato vzamemo iz pečice in delček mešanice pokusimo, da preverimo, ali je dobro pečena. Granola naj se ohladi v pekaču. Postrežemo jo z navadnim jogurtom ali svežim mehkim sadjem.